Veľa kúskov oblečenia a rozličných doplnkov, ktoré dnes považujeme za ikonické a kultové, pôvodne vzniklo za úplne iným účelom, než za akým ich v súčasnosti nosíme. Väčšinou išlo o rôzne pracovné odvetvia, ako to bolo napríklad s džínsami a denimovou látkou alebo oblasť rôznych druhov športov. Rovnakým príkladom môže byť aj šiltovka, ktorá taktiež pôvodne vznikla v športovom odvetví, ako súčasť športového dresu pre hráčov baseballu, aby im slnko pri hre nesvietilo do očí. V športe šiltovky zožali mnoho úspechu, ktorý ich neskôr presadil i do vybavenia pracovného oblečenia pre policajné zložky, vojakov či iných pracovníkov verejnej bezpečnosti.

dámska šiltovka

Ako sa však zo šiltovky stala ikonická pokrývka hlavy, ktorú si dnes po prechádzke mestom môžeme všimnúť skoro na každom druhom človeku? Za všetko môžu vždy celebrity a známe osobnosti, ktoré vidíme za začatím mnohých módnych trendov. Šiltovky sa postupne od športovcov a bezpečnostných zložiek stali taktiež súčasťou šatníkov aj mnohých hudobníkov, spevákov a známych celebrít, od ktorých ich zase objavili ich fanúšikovia.

pánska šiltovka

Aj dnes si môžeme všimnúť, že mnoho ľudí sa chce obliekať a nosiť rovnaké doplnky, ako ich obľúbený spevák či herec. Pokrývky hlavy so šiltom sú kultovým doplnkom, ktorý sa vrátane ochrany pred slnečným žiarením a úpalom nosí v súčasnosti najmä ako módny doplnok. Tisícky známych módnych značiek každoročne šije nové farebné šiltovky so svojím logom či zaujímavými nápismi. Rovnako je možné si na ľuďoch všímať i šiltovky s logom ich obľúbeného športového tímu či milovanej filmovej alebo komiksovej postavičky. Kým sa môže zdať, že šiltovky dominujú skôr v mužských šatníkoch, ženy taktiež nezaostávajú a šilty sa objavujú ako súčasť ich outfitov čoraz viac. Ikonickú pokrývku hlavy totiž využijete nie len na letnej dovolenke či turistike v prírode, kde vám slnko pečie na hlavu celý deň, ale rovnako ňou vyriešite aj problém s nie práve čerstvo umytými vlasmi.